Gyomorégést kiváltó ételek és gyomorkímélő alternatíváik

A gyomorégés rendkívül kellemetlen panasz, ami Európában akár minden negyedik embert is érinthet.*

A gyomorégés, vagy savas visszaáramlás a mellkasban - a szegycsont mögött - érzett égő érzés, amit a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlása okoz.

Gyomorégés jelentkezhet étkezést követő szegycsonti égő érzés és/vagy savas, savanyú szájíz (a torok hátsó részén) képében is. Gyakran nap mint nap fogyasztott ételek váltják ki.

Az alábbiakban a gyomorégést leggyakrabban kiváltó ételek és alternatíváik listája található – ezekkel próbálhatja meg helyettesíteni őket, ha úgy gondolja, hogy panaszait ezek okozzák.

* El-Serag HB et al.: Update on the epidemiology of gastro-oesophageal reflux disease: a systematic review Gut 2014 June; 63(6): 871–880

GYOMORÉGÉST OKOZHAT: FŰSZERES ÉTELEK

Annak ellenére, hogy a fűszeres ételek többnyire közkedveltek, a gyomorégéssel küzdőknek komoly problémát okozhatnak.

Bár sokan kedvelik az erős fűszerekkel, például curryvel, cayenne-i borssal, szerecsendióval vagy fahéjjal ízesített ételek fogyasztásakor tapasztalható melegérzetet, ezek kerülése nem feltétlenül jelenti azt, hogy ételeinek unalmasnak kell lennie.

Alternatíva: helyettesítse az erős fűszereket olyan fűszernövényekkel, amelyek markáns ízt adnak az ételnek, de nem hajlamosítanak annyira a gyomorégésre, mint a csípős, erős fűszerek.Ilyen például a bazsalikom, az oregánó, a kakukkfű és a gyömbér.

Gyomorégést okozhat: citrusfélék és gyümölcslevek

GYOMORÉGÉST OKOZHAT: CITRUSFÉLÉK ÉS GYÜMÖLCSLEVEK

A citrusfélék és a gyümölcslevek fogyasztása szintén a gyomorégés leggyakoribb okai közé tartozik.

A citrom, a narancs és a paradicsom erősen savas, míg sok üdítőital citromsavat tartalmaz a savanykás íz érdekében.

Alternatíva: a savas italok vízzel vagy erősen hígított gyümölcspéppel való helyettesítése nemcsak a gyomorégést segíthet elkerülni, de fogzománca is hálás lesz érte.

A citrusféléknél kevésbé savas gyümölcsök, mint például az alma, a körte, a banán és a bogyós

GYOMORÉGÉST OKOZHAT: HAGYMA ÉS FOKHAGYMA

Sok hobbiszakács el sem tudja képzelni, hogy hagyma vagy fokhagyma nélkül főzzön – de nem is szükséges lemondani róluk.

Alternatíva: mind a hagyma, mind a fokhagyma szárított változata elérhető számos üzletben, és a friss növényhez hasonló ízt ad az ételeknek anélkül, hogy gyomorégést váltana ki.

GYOMORÉGÉST OKOZHAT: OLAJBAN SÜLT ÉTELEK

Az olajban sült, rántott ételek gyakran okoznak gyomorégést a magas zsírtartalom miatt.

Szerencsére ezeket az ételeket a legegyszerűbb helyettesíteni.

Alternatíva: az ételek elkészítésének rengeteg egyszerű és egészségesebb módja van: a sütőben sütés, a grillezés, a párolás vagy a pirítás kisebb valószínűséggel okoz gyomorégést, így ha legközelebb a serpenyőhöz nyúlna, jussanak eszébe az étek elkészítésének egyéb módjai is.

A magas zsírtartalmú ételek lelassíthatják a gyomor ürülését, ezáltal fokozzák a gyomorégés (savas visszaáramlás) kockázatát. Helyettük fogyaszthat sütőben sült, grillezett vagy párolt ételeket.

Ha mindezek ellenére gyomorégést tapasztal, akkor számíthat a Rennie segítségére. A Rennie gyors és hatékony megoldást nyújt a gyomorégésre és a refluxos tünetekre. A panaszok jelentkezésekor a Rennie gyorsan hatni kezd*, és enyhíti a fájdalmas tüneteket.

A Rennie savközömbösítő hatású, kalcium-karbonát és magnézium-karbonát tartalmú formulája gyorsan hat*: a feleslegesen termelődött gyomorsavat vízzé és más természetes anyagokká átalakítva semlegesíti, így segít megőrizni gyomra nyugalmát.

A Rennie közvetlenül a probléma okát, a gyomorsavat célozza meg, és fizikai úton hat, hatóanyagai nem jutnak be a vérkeringésbe.

*két tabletta egyidejű bevétele esetén 2 percen belül hatni kezd

TÜNETEK

Gyomorégés

Gyomorégés

A gyomorégés a mellkasban (a szegycsont mögött) kialakuló, majd onnan akár a torokig felfelé terjedő maró, égő érzés neve.

Savas felböfögés.

Savas felböfögés

A reflux vagy savas visszaáramlás a gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe, ami gyomorégéshez vezethet. Savas felböfögés esetén a torokig visszaáramlik a savas gyomortartalom, és ott okoz égő, csípő érzést és/vagy savas szájízt.

Gyomorégés terhesség alatt

Gyomorégés terhesség alatt

A gyomorégés igen gyakori panasz a terhesség során, különösen a harmadik trimeszterben. 3-ből 2 kismamát érint.*
*1 Weyermann M et al. Helicobacter pylori infection and the occurrence and severity of gastrointestinal symptoms during pregnancy Am J Obstet Gynecol 2003; 189: 526-31

Gyomorégés cukorbetegségben

Gyomorégés cukorbetegségben

A gyomorégés, a túlzott gyomorsav termelődés és a reflux gyakori panasz a cukorbetegek körében. Ennek több oka is lehet, például az elhízás vagy a károsodott gyomoridegek, amik következtében a lassabbá válik az emésztés, ezért refluxos tüneteket észlelhetünk.

Ismerje meg a
RENNIE TERMÉKEKET

Rennie® Rágótabletta

Rennie® Rágótabletta

A Rennie rágótabletta két természetes eredetű savközömbösítőt, kalciumkarbonátot és magnézium-karbonátot tartalmaz, amelyek a gyomorsavat vízzé és más természetes anyagokká alakítva semlegesítik. Hatásukat közvetlenül a gyomorban fejtik ki, a keletkezett anyagok kiürülnek a szervezetből.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Rennie® Narancs Rágótabletta

Rennie® Narancs Rágótabletta

A mentol ízű tabletták frissítő alternatívája a gyomorégés és a refluxos panaszok kezelésére. A gyümölcsös ízű Rennie Narancs ugyanolyan gyors és hatékony megoldást nyújt a panaszokra, mint a Rennie termékcsalád többi tagja.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Rennie® Cukormentes Rágótabletta

Rennie® Cukormentes Rágótabletta

A Rennie Cukormentes Rágótabletta a szokásos gyorsasággal és hatásmechanizmussal enyhíti a gyomorégést és a refluxos panaszokat, de cukor nélkül készült azok számára, akiknek szüksége van cukorbevitelük rendszeres ellenőrzésére, vagy életvitelükből adódóan szeretnék kerülni a cukrot a mindennapokban.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Mindig olvassa el a betegtájékoztatót. Ha panaszai súlyosak vagy 7 napon túl is fennállnak, konzultáljon orvossal vagy gyógyszerésszel. A gyógyszerek hatással lehetnek a magzat fejlődésére. Ha terhesség alatt gyógyszert szedne, minden esetben beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Rennie termékcsalád tagjai vény nélkül kapható gyógyszerek. 2 tabletta egyidejű bevétele esetén 40 másodperc alatt hatni kezd.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a
betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg
kezelőorvosát, gyógyszerészét!