Alkoholfogyasztás és gyomorégés: hogyan bírkozzunk meg velük az ünnepi időszakban

Karácsony és újév, ebben az időszakban legyünk vidámak és ne a gyomorégéssel küzdjünk!

Néhányunknak nagy a kísértés, hogy befaljunk egy fél sült malacot vagy több nagy tányér töltött káposztát mindezt nem kevés borral/töménnyel leöblítve. Aztán persze megérkezhet az égő érzés a mellkasban.

A Rennie segítségével most nézzük meg mi a kapcsolat az alkoholfogyasztás és a gyomorégés között, és hogy mit tehetünk ennek a tünetnek az enyhítéséért az ünnepek idején.

Hogyan kapcsolódik az alkohol a
GYOMORÉGÉSHEZ?

Bár sokan azt hiszik, a gyomorégéshez sok alkohol "kell", ez nem így van. Néha 1 vagy 2 pohár is elég ahhoz, hogy előidézze a problémát.
Például így vezet az alkoholfogyasztás gyomorégéshez:

  • Az alkohol fokozza a gyomorsavtermelést és érzékenyebbé teszi a savhatásokra a nyelőcsövet. Ez növeli a gyomorégés esélyét.
  • Az alkohol ellazítja a gyomorszájat,így a sav visszakerülhet a nyelőcsőbe a gyomorból.
  • A gyomorszáj ellazulása a nyelést is megnehezítheti, ami szintén okozhat gyomorégést.

Tippek és tanácsok
AZ ELKÖVETKEZENDŐ ÜNNEPI IDŐSZAKOKRA

Néhány ötlet a Rennie-től, hogyan élvezheti az ünnepeket gyomorégés nélkül:

MÉRSÉKELT ALKOHOLFOGYASZTÁS
Habár a mérsékelt alkoholfogyasztás nem garancia a gyomorégés elkerülésére, mindenképpen jobbak az esélyeink, mintha túlzásba esnénk.

A mértékletességet egész évben érdemes szem előtt tartani - a karácsonyi időszakban ez persze sokkal nehezebb a sok családi-baráti összejövetel miatt.

Nyugodtan igyuk meg azt a proseccot a szilveszteri bulin, de azért közben tartsuk észben, mennyit ittunk már a héten.

Tartsuk észben, mindig vannak alternatív megoldások, vehetünk alkoholmentes sört vagy bort, vagy szimplán fogyaszthatunk üdítőt – főleg akkor, ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk gyomorégésre.

MÉRSÉKELT ALKOHOLFOGYASZTÁS

FIGYELJ A TESTEDRE
Ha tudjuk, hogy az alkoholtól ég a gyomrunk, akkor inkább ne fogyasszuk. Ettől még nem kell úgy éreznünk, hogy kimaradunk valamiből.

Mindig helyettesíthetjük az alkoholos italt alkoholmentes koktéllal, így nem kell kimaradnunk a koccintásból!

Nincs szükség borra, hogy jól érezzük magunkat.
Sokak számára az válik a hátradőlési-relaxálási rutinná egy elfoglalt, rohanós nap végén, hogy elkortyolgatnak egy üveg bort. Még nagyobb erre a csábítás amikor kint már hideg, fagyos az idő.

MINDDIG LEHET MÁSKÉPP LAZULNI
Kezdjük hamarabb az újévi fogadalmunkat és találjunk más módot a lazításra. Kipróbálhatjuk az úszást, jógát vagy akár az esti meditációt. Ahogy azt már említettük egy másik cikkben, a stressz is gyomorégéshez vezethet és ezek az egyszerű aktivitások segítenek csökkenteni a tünetek súlyosbodását.

Ha aggaszt a gyomorégésed vagy az alkoholfogyasztásod, fordulj egészségügyi szakemberhez.

TÜNETEK

Gyomorégés

Gyomorégés

A gyomorégés a mellkasban (a szegycsont mögött) kialakuló, majd onnan akár a torokig felfelé terjedő maró, égő érzés neve.

Savas felböfögés.

Savas felböfögés

A reflux vagy savas visszaáramlás a gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe, ami gyomorégéshez vezethet. Savas felböfögés esetén a torokig visszaáramlik a savas gyomortartalom, és ott okoz égő, csípő érzést és/vagy savas szájízt.

Gyomorégés terhesség alatt

Gyomorégés terhesség alatt

A gyomorégés igen gyakori panasz a terhesség során, különösen a harmadik trimeszterben. 3-ből 2 kismamát érint.*
*1 Weyermann M et al. Helicobacter pylori infection and the occurrence and severity of gastrointestinal symptoms during pregnancy Am J Obstet Gynecol 2003; 189: 526-31

Gyomorégés cukorbetegségben

Gyomorégés cukorbetegségben

A gyomorégés, a túlzott gyomorsav termelődés és a reflux gyakori panasz a cukorbetegek körében. Ennek több oka is lehet, például az elhízás vagy a károsodott gyomoridegek, amik következtében a lassabbá válik az emésztés, ezért refluxos tüneteket észlelhetünk.

Ismerje meg a
RENNIE TERMÉKEKET

Rennie® Cukormentes Rágótabletta

Rennie® Menthol Gyógyszeres Rágógumi

A Rennie Menthol egy cukormentes, mentaízű, 750 mg kalcium-karbonátot tartalmazó gyógyszeres rágógumi, ami a gyomorsav semlegesítésével enyhíti a gyomorégés tüneteit. A gyomorba kerülve azonnal hatni kezd és gyorsan enyhíti a gyomorégést, valamint a gyomorfájdalmat.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Rennie® Cukormentes Rágótabletta

Rennie® Cukormentes Rágótabletta

A Rennie Cukormentes Rágótabletta a szokásos gyorsasággal és hatásmechanizmussal enyhíti a gyomorégést és a refluxos panaszokat, de cukor nélkül készült azok számára, akiknek szüksége van cukorbevitelük rendszeres ellenőrzésére, vagy életvitelükből adódóan szeretnék kerülni a cukrot a mindennapokban.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Rennie® Rágótabletta

Rennie® Rágótabletta

A Rennie rágótabletta két természetes eredetű savközömbösítőt, kalciumkarbonátot és magnézium-karbonátot tartalmaz, amelyek a gyomorsavat vízzé és más természetes anyagokká alakítva semlegesítik. Hatásukat közvetlenül a gyomorban fejtik ki, a keletkezett anyagok kiürülnek a szervezetből.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Rennie® Narancs Rágótabletta

Rennie® Narancs Rágótabletta

A mentol ízű tabletták frissítő alternatívája a gyomorégés és a refluxos panaszok kezelésére. A gyümölcsös ízű Rennie Narancs ugyanolyan gyors és hatékony megoldást nyújt a panaszokra, mint a Rennie termékcsalád többi tagja.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Mindig olvassa el a betegtájékoztatót. Ha panaszai súlyosak vagy 7 napon túl is fennállnak, konzultáljon orvossal vagy gyógyszerésszel. A gyógyszerek hatással lehetnek a magzat fejlődésére. Ha terhesség alatt gyógyszert szedne, minden esetben beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Rennie termékcsalád tagjai vény nélkül kapható gyógyszerek. 2 tabletta egyidejű bevétele esetén 40 másodperc alatt hatni kezd.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a
betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg
kezelőorvosát, gyógyszerészét!