Savas felböfögés/reflux: okok és tünetek

Mi a
REFLUX?

Mi a REFLUX?

A reflux (vagy savas visszaáramlás, ami lehet felböfögés is) a gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlása, ami gyomorégést okozhat. A két kifejezést gyakran összekeverik, ám a savas visszaáramlás a gyomortartalom nyelőcsőbe (olykor a torokba, sőt akár a szájüregbe) való visszaszivárgásának (esetenként felböfögésének) folyamatát jelenti, a gyomorégés a fentiek következtében kialakuló kellemetlen érzés.

Ha gyakran szenved attól, hogy "feljön a sava", akkor elképzelhető, hogy refluxbetegsége van . A refluxbetegség, más néven gastroesophagealis reflux (gastroesophageal reflux disease, GERD). Többnyire nem súlyos betegség és Európában tízből legalább egy embert érint. Mindazonáltal a gyakori epizódok károsíthatják a nyelőcső nyálkahártyáját, ezért ilyen esetben mindenképpen beszéljen háziorvosával vagy gyógyszerészével.

Mik
A REFLUX TÜNETEI?

Mik A REFLUX TÜNETEI?

A reflux lehet fájdalommentes, de jelentkezhet az alábbi tünetekkel is:

  • Égő érzés a mellkasban (a szegycsont mögött) vagy a torokban, jellemzően étkezések után (gyomorégés)
  • Meleg, savanyú vagy sós váladék a torok hátsó részén (savas felböfögés)
  • Nyelési nehézségek
  • Nyomásérzés a szegycsont mögött
  • Puffadás, böfögés, csuklás
  • Rossz lehelet
  • Krónikus köhögés, torokkaparás

“HA KÉSŐ ESTE ESZEM, ÉGŐ FÁJDALMAT ÉRZEK A MELLKASOMBAN ÉS A TORKOM HÁTSÓ RÉSZÉN”

Mi okozza
A REFLUXOT?

Mi okozza A REFLUXOT?

Ott, ahol a nyelőcső a gyomorba nyílik (gyomorszáj) egy izomgyűrű található. Ez normális esetben a táplálék gyomorba érkezésekor kinyílik, majd záródik. Ha nem zár megfelelően, vagy túl gyakran kinyílik, akkor a savas gyomortartalom kijut a gyomorból.

A refluxos panaszokat rendszerint bizonyos ételek fogyasztása idézi elő. Az olajban sült vagy zsíros ételek, a magas zsírtartalmú húsok és a teljes tejből készült tejtermékek a záróizom ellazulását okozhatják. A koffeintartalmú italok, a kávé, az alkohol és a fűszeres ételek mind túlzott savtermelésre ösztönözhetik a gyomrot. A nagy adagok fogyasztása, a lefekvést közvetlenül megelőző étkezés, vagy az esti nassolás gyakran vezet refluxos tünetek kialakulásához.

A túlsúly hajlamossá tehet a gyomorégésre, mivel a fokozott hasüregi nyomás miatt étkezések után a záróizom kinyílhat.

Vannak, akiknél stresszhelyzetben súlyosbodnak a reflux tünetei.

A sav-visszaáramlást előidézheti a zárózom gyengeség és a gyomor túlzott savtermelése A rekeszsérv (hiatus hernia) is kockázati tényező: a rekeszizmon keletkezett résen keresztül a gyomor egyes részei a mellkasba türemkedhetnek, ami növeli a refluxos tünetek kialakulásának kockázatát.

Egyes fájdalomcsillapítók, izomlazítók, valamint néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer szintén okozhat refluxos tüneteket.

Refluxos panaszai vannak? Olvassa el kezelési tippjeinket, melyek segítségével enyhítheti tüneteit!

Savas felböfögés/reflux:
kezelés >

Ismerje meg a
RENNIE TERMÉKEKET

Rennie® Rágótabletta

Rennie® Rágótabletta

A Rennie rágótabletta két természetes eredetű savközömbösítőt, kalciumkarbonátot és magnézium-karbonátot tartalmaz, amelyek a gyomorsavat vízzé és más természetes anyagokká alakítva semlegesítik. Hatásukat közvetlenül a gyomorban fejtik ki, a keletkezett anyagok kiürülnek a szervezetből.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Rennie® Narancs Rágótabletta

Rennie® Narancs Rágótabletta

A mentol ízű tabletták frissítő alternatívája a gyomorégés és a refluxos panaszok kezelésére. A gyümölcsös ízű Rennie Narancs ugyanolyan gyors és hatékony megoldást nyújt a panaszokra, mint a Rennie termékcsalád többi tagja.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Rennie® Cukormentes Rágótabletta

Rennie® Cukormentes Rágótabletta

A Rennie Cukormentes Rágótabletta a szokásos gyorsasággal és hatásmechanizmussal enyhíti a gyomorégést és a refluxos panaszokat, de cukor nélkül készült azok számára, akiknek szüksége van cukorbevitelük rendszeres ellenőrzésére, vagy életvitelükből adódóan szeretnék kerülni a cukrot a mindennapokban.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Mindig olvassa el a betegtájékoztatót. Ha panaszai súlyosak vagy 7 napon túl is fennállnak, konzultáljon orvossal vagy gyógyszerésszel. A gyógyszerek hatással lehetnek a magzat fejlődésére. Ha terhesség alatt gyógyszert szedne, minden esetben beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Rennie termékcsalád tagjai vény nélkül kapható gyógyszerek. 2 tabletta egyidejű bevétele esetén 40 másodperc alatt hatni kezd.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a
betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg
kezelőorvosát, gyógyszerészét!