Gyomorégés
okok és tünetek

Mi a
GYOMORÉGÉS?

A savas kávé gyomorégési tünetekhez vezethet.

A gyomorégés a mellkasban (a szegycsont mögött) kialakuló, majd onnan akár a torokig felfelé terjedő maró, égő érzés, amit a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlása okoz.

Általában hullámokban tapasztalható, a gyomorszájon (gyomor és nyelőcső közötti záróizom) át a nyelőcsőbe fel/visszaáramló gyomorsav következményeként. Az égő érzés vagy fájdalom oka legtöbbször az, hogy a gyomorsav irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját.

A gyomorégés rendszerint étkezések után, lefekvéskor vagy éjjel jelentkezik, és több órán át fennállhat. Sokaknak okoz álmatlan éjszakákat, mivel a fekvő testhelyzet elősegíti a folyamatot, így fokozza a fájdalmat.

A gyomorégés a gastroesophagealis reflux betegség (GERD) egyik leggyakoribb tünete. A GERD nem súlyos betegség, Európában tízből legalább egy embernél előfordul. A visszatérő tünetek azonban károsíthatják a nyelőcső nyálkahártyáját, ezért ha kicsit is aggódik, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség alatt a gyomorégés gyakoribb lehet, mivel ilyenkor a test hormonálisan és fizikailag megváltozik. Ha szeretne többet megtudni a Rennie terhesség alatti alkalmazásáról, akkor látogasson el a terhesség alatti gyomorégéssel foglalkozó oldalunkra.

Melyek a
GYOMORÉGÉS TÜNETEI?

Melyek a gyomorégés tünetei?

A gyomorégés sokféleképpen jellemezhető:

  • Égő érzés a mellkasban vagy a torokban étkezések után
  • Meleg, savanyú vagy sós váladék a torok hátsó részén
  • Nyelési nehézségek
  • Nyomásérzés a szegycsont mögött

”Úgy érzem, mintha lángolnának a belső szerveim.”

Mi okozza a
GYOMORÉGÉST?

Chilipaprika – elkerülendő ételek gyomorégéskor.

A gyomorégés igen gyakori panasz. Oka legtöbbször a savas visszaáramlás (reflux), vagyis az az állapot, amikor a gyomor-nyelőcső határon elhelyezkedő gyűrű alakú záróizom (gyomorszáj vagy latinul cardia) nem zár elég szorosan, vagy túl gyakran ellazul, így lehetővé válik a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe.

Egyes élelmiszerek különböző okokból kifolyólag növelhetik a gyomorégés valószínűségét. Az olajban sült vagy zsíros ételek, a magas zsírtartalmú húsok és a teljes tejből készült tejtermékek a záróizom ellazulását okozhatják. A koffeintartalmú italok, a kávé, az alkohol és a fűszeres ételek mind túlzott savtermelésre ösztönözhetik a gyomrot, és növelhetik a gyomorégés valószínűségét.

Vannak, akik stresszhelyzetben tapasztalnak gyomorégést.

A túlsúly hajlamossá tehet a gyomorégésre, mivel a gyomrot terhelő fokozott nyomás miatt étkezések után a záróizom megnyílhat. Ezt akár szűk ruhák viselése is előidézheti.

Gyomorégés kínozza? Olvassa el kezelési tippjeinket, amelyek segítségével enyhítheti tüneteit!

A gyomorégés kezelése >

Ismerje meg a
RENNIE TERMÉKEKET

Rennie® Rágótabletta

Rennie® Rágótabletta

A Rennie rágótabletta két természetes eredetű savközömbösítőt, kalciumkarbonátot és magnézium-karbonátot tartalmaz, amelyek a gyomorsavat vízzé és más természetes anyagokká alakítva semlegesítik. Hatásukat közvetlenül a gyomorban fejtik ki, a keletkezett anyagok kiürülnek a szervezetből.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Rennie® Narancs Rágótabletta

Rennie® Narancs Rágótabletta

A mentol ízű tabletták frissítő alternatívája a gyomorégés és a refluxos panaszok kezelésére. A gyümölcsös ízű Rennie Narancs ugyanolyan gyors és hatékony megoldást nyújt a panaszokra, mint a Rennie termékcsalád többi tagja.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Rennie® Cukormentes Rágótabletta

Rennie® Cukormentes Rágótabletta

A Rennie Cukormentes Rágótabletta a szokásos gyorsasággal és hatásmechanizmussal enyhíti a gyomorégést és a refluxos panaszokat, de cukor nélkül készült azok számára, akiknek szüksége van cukorbevitelük rendszeres ellenőrzésére, vagy életvitelükből adódóan szeretnék kerülni a cukrot a mindennapokban.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Mindig olvassa el a betegtájékoztatót. Ha panaszai súlyosak vagy 7 napon túl is fennállnak, konzultáljon orvossal vagy gyógyszerésszel. A gyógyszerek hatással lehetnek a magzat fejlődésére. Ha terhesség alatt gyógyszert szedne, minden esetben beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Rennie termékcsalád tagjai vény nélkül kapható gyógyszerek. 2 tabletta egyidejű bevétele esetén 40 másodperc alatt hatni kezd.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a
betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg
kezelőorvosát, gyógyszerészét!