MI A GYOMORÉGÉS?
A gyomorégés a mellkasban (a szegycsont mögött) kialakuló, majd onnan akár a torokig felfelé terjedő maró, égő érzés, amit a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlása okoz.
Általában hullámokban tapasztalható, a gyomorszájon (gyomor és nyelőcső közötti záróizom) át a nyelőcsőbe fel/visszaáramló gyomorsav következményeként. Az égő érzés vagy fájdalom oka legtöbbször az, hogy a gyomorsav irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját.
A gyomorégés rendszerint étkezések után, lefekvéskor vagy éjjel jelentkezik, és több órán át fennállhat. Sokaknak okoz álmatlan éjszakákat, mivel a fekvő testhelyzet elősegíti a folyamatot, így fokozza a fájdalmat.

A gyomorégés a gastroesophagealis reflux betegség (GERD) egyik leggyakoribb tünete. A GERD nem súlyos betegség, Európában tízből legalább egy embernél előfordul. A visszatérő tünetek azonban károsíthatják a nyelőcső nyálkahártyáját, ezért, ha kicsit is aggódsz, beszélj kezelőorvosoddal vagy gyógyszerészeddel.
Terhesség alatt a gyomorégés gyakoribb lehet, mivel ilyenkor a test hormonálisan és fizikailag megváltozik. Ha szeretnél többet megtudni a Rennie terhesség alatti alkalmazásáról, akkor látogass el a terhesség alatti gyomorégéssel foglalkozó oldalunkra.
MELYEK A GYOMORÉGÉS TÜNETEI?
A gyomorégés sokféleképpen jellemezhető:
- Égő érzés a mellkasban vagy a torokban étkezések után
- Meleg, savanyú vagy sós váladék a torok hátsó részén
- Nyelési nehézségek
- Nyomásérzés a szegycsont mögött

MI OKOZZA A GYOMORÉGÉST?
A gyomorégés igen gyakori panasz. Oka legtöbbször a savas visszaáramlás (reflux), vagyis az az állapot, amikor a gyomor-nyelőcső határon elhelyezkedő gyűrű alakú záróizom (gyomorszáj vagy latinul cardia) nem zár elég szorosan, vagy túl gyakran ellazul, így lehetővé válik a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe.
- Egyes élelmiszerek különböző okokból kifolyólag növelhetik a gyomorégés valószínűségét. Az olajban sült vagy zsíros ételek, a magas zsírtartalmú húsok és a teljes tejből készült tejtermékek a záróizom ellazulását okozhatják. A koffeintartalmú italok, a kávé, az alkohol és a fűszeres ételek mind túlzott savtermelésre ösztönözhetik a gyomrot, és növelhetik a gyomorégés valószínűségét.
- Vannak, akik stresszhelyzetben tapasztalnak gyomorégést.
- A túlsúly hajlamossá tehet a gyomorégésre, mivel a gyomrot terhelő fokozott nyomás miatt étkezések után a záróizom megnyílhat. Ezt akár szűk ruhák viselése is előidézheti.

*Az IQVIA Pharmatrend adatbázis nem teljes körű piaci információ, hanem statisztikai adat, panelen mérve.
IQVIA „Gyomorégés és túlevés” (Heartburn and overindulgence) kategória, értékben meghatározott eladás (Sell-out value), 2024 MAT decemberi országos adatok.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a
betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg
kezelőorvosát, gyógyszerészét!