Gyomorégés terhesség alatt

Miért alakul ki gyomorégés a
TERHESSÉG ALATT?

Miért alakul ki gyomorégés a TERHESSÉG ALATT?

A gyomorégés igen gyakori panasz a terhesség során, különösen a harmadik trimeszterben. 3-ből 2 kismamát érint.1 Ennek oka, hogy a terhesség alatt a szervezet olyan hormonokat termel, amelyek lelassíthatják az emésztést, és ellazíthatják a nyelőcső és a gyomor közötti záróizmot.

Ebből kifolyólag a gyomorsav nagyobb valószínűséggel szivárog a nyelőcsőbe, ami égő fájdalmat okoz a mellkas és a torok táján. A baba (és a méh) növekedésével a gyomorra nehezedő egyre nagyobb nyomás is nyelőcsőbe préselheti a savat.

Ne aggódjon, ez nem árt a babának, de önnek rendkívül kellemetlen lehet. Panaszait enyhítheti a Rennie-vel, ami a terhesség alatt is szedhető az alkalmazási előírások betartása mellett*.

1 Weyermann M et al. Helicobacter pylori infection and the occurrence and severity of gastrointestinal symptoms during pregnancy Am J Obstet Gynecol 2003; 189: 526-31
* A gyógyszerek hatással lehetnek a magzat fejlődésére. Minden esetben beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha terhessége alatt gyógyszert kíván szedni.

A terhesség alatti gyomorégés–
TÜNETEI

A terhesség alatti gyomorégés néhány tünete:

 • bordák mögötti fájdalom
 • összezsugorodott gyomor
 • égő érzés a mellkas táján és a torokban étkezések után
 • meleg, savanyú vagy sós váladék a torok hátsó részén
 • nyelési nehézségek

”Amikor először terhes lettem, nem gondoltam volna, hogy ennyire szenvedek majd a gyomorégéstől. Néha nehéz folytatni a napi teendőimet.”

A terhesség alatti gyomorégés-
KEZELÉSE

A terhesség alatti gyomorégés- KEZELÉSE.

Mit szedhetek a terhesség alatti gyomorégés ellen?

Valamennyi Rennie termék használható a terhesség alatt (az alkalmazási előírásoknak megfelelő szedés mellett, illetve a nagy adagok hosszan tartó szedésének elkerülésével). A Rennie savközömbösítő hatású, kalcium-karbonát és magnézium-karbonát tartalmú formulája a feleslegesen termelődött gyomorsavat vízzé és más természetes, a szervezetből kiürülő anyagokká átalakítva gyorsan semlegesíti. Helyben, a gyomorban hat, nem szívódik fel a vérkeringésbe.

Minden esetben beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha terhessége alatt gyógyszert kíván szedni. Mindig olvassa el a betegtájékoztatót. Ha panaszai súlyosak vagy 7 napon túl is fennállnak, konzultáljon kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ismerje meg a Rennie
termékkinálatot >


Tippek a
TERHESSÉG ALATTI GYOMORÉGÉS
elkerülésére

Tippek a terhesség alatti gyomorégés elkerülésére

Az étkezések megfelelő időzítésével és ételei gondos megválasztásával minimálisra csökkenthető a terhesség alatti gyomorégés előfordulása:

 • Az ételek túl gyors elfogyasztása növeli a gyomorégés valószínűségét. Próbáljon meg lazítani és élvezni az étkezést.
 • Próbáljon meg naponta három-négy, több órás szünetekkel elfogyasztott fogás helyett öt vagy hat kisebb adagnyi ételt fogyasztani, hogy megakadályozza a gyomor túltelítődését és rekeszizomba türemkedését. Ha nem preferálja a kisebb adagokban történő étkezést, akkor próbálja meg a főétkezést ebédidőre tenni, a vacsorát pedig a lehető legkorábban elfogyasztani. Ezáltal bőséges idő áll majd rendelkezésre az étel gyomorból való távozására, és minimálisra csökken a lefekvéskor jelentkező savas reflux kockázata.
 • Próbáljon meg étkezés után egyenesen ülni, mert a fekvő pozíció kedvez a táplálék és a gyomorsav visszaáramlásának. Alvás közben a fej két-három párnával való alátámasztása is hasznos lehet a terhesség előrehaladtával.
 • Nem mindig könnyű megoldani, de a nyugalom és a stressz elkerülése elősegíti az emésztőrendszer problémamentes működését.
 • Ne igyon sokat étkezés közben, mert a sok folyadék felhígítja az emésztőnedveket, így azok veszítenek hatékonyságukból. Szervezetét inkább az étkezések között hidratálja vízfogyasztással.
 • A tünetek sajnos még akkor is jelentkezhetnek, ha megfogadja a terhesség alatti gyomorégés megelőzésére vonatkozó tanácsokat, ám ezek a szülés után a legtöbb nőnél megszűnnek.

A gyomorégés
okai és tünetei >

Ismerje meg a
RENNIE TERMÉKEKET

Rennie® Rágótabletta

Rennie® Rágótabletta

A Rennie rágótabletta két természetes eredetű savközömbösítőt, kalciumkarbonátot és magnézium-karbonátot tartalmaz, amelyek a gyomorsavat vízzé és más természetes anyagokká alakítva semlegesítik. Hatásukat közvetlenül a gyomorban fejtik ki, a keletkezett anyagok kiürülnek a szervezetből.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Rennie® Narancs Rágótabletta

Rennie® Narancs Rágótabletta

A mentol ízű tabletták frissítő alternatívája a gyomorégés és a refluxos panaszok kezelésére. A gyümölcsös ízű Rennie Narancs ugyanolyan gyors és hatékony megoldást nyújt a panaszokra, mint a Rennie termékcsalád többi tagja.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Rennie® Cukormentes Rágótabletta

Rennie® Cukormentes Rágótabletta

A Rennie Cukormentes Rágótabletta a szokásos gyorsasággal és hatásmechanizmussal enyhíti a gyomorégést és a refluxos panaszokat, de cukor nélkül készült azok számára, akiknek szüksége van cukorbevitelük rendszeres ellenőrzésére, vagy életvitelükből adódóan szeretnék kerülni a cukrot a mindennapokban.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Mindig olvassa el a betegtájékoztatót. Ha panaszai súlyosak vagy 7 napon túl is fennállnak, konzultáljon orvossal vagy gyógyszerésszel. A gyógyszerek hatással lehetnek a magzat fejlődésére. Ha terhesség alatt gyógyszert szedne, minden esetben beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Rennie termékcsalád tagjai vény nélkül kapható gyógyszerek. 2 tabletta egyidejű bevétele esetén 40 másodperc alatt hatni kezd.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a
betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg
kezelőorvosát, gyógyszerészét!