Rukkolapesztós csirkével töltött édesburgonya

Így állítsuk össze a főétkezéseket, ha gyomorégést és az ebéd utáni kómát is szeretnénk elkerülni. Tippek és receptvideó.

 

A rohanó mindennapokban legtöbbször pont az ebéd az, amire a legkevesebb időnk van - vagy rendelünk valamit és gyorsan belapátoljuk a monitor előtt, vagy kutyafuttában szerzünk valamit, sokszor pedig meg is feledkezünk róla, és nem értjük, hogy a nap végén miért faljuk fel a fél hűtőt (és kezd el égni a gyomrunk). Pedig egy kis tervezéssel, előre készüléssel vagy akár rendelés esetén néhány alapszabály betartásával nemcsak a gyomorégést, de délutáni bágyadtságot is van esélyünk elkerülni.

Tápláló és laktató ebéd: rukkolapesztós csirkével töltött édesburgonya

Akár irodában töltjük a napjaink nagy részét, akár home office-ban, végezzünk fizikai- vagy ülőmunkát, a legtöbb esetben egy közös: az ebéd megoldása sokszor fejtörést okoz.

Pedig, ha gyakran ég a gyomrunk, , akkor valószínűleg már rájöttünk, hogy mennyire fontos, hogy ne hagyjunk ki étkezést, és inkább többször együnk kisebb mennyiségeket. Na és persze az sem mindegy, hogy mi kerül a főétkezések alkalmával a tányérunkra.

Általános iránymutatóként érdemes gyomorégéses panaszok esetén is szem előtt tartani a tányérelvet, azaz a lehető legtöbb étkezésünket kiegyensúlyozottan összeállítani.

  • Magyarul a tányér felén legyenek saláták, zöldségek és/vagy kisebb mennyiségben gyümölcsök. Ilyenek például a jégsaláta, bébispenót, rukkola, madársaláta, kígyóuborka, paprika, padlizsán, cukkini, brokkoli. Ezek mind segítenek enyhíteni vagy akár megelőzni a refluxos panaszokat.
  • egyik negyedén legyenek komplex szénhidrátforrások, mint gyökérzöldségek (burgonya, édesburgonya, répa, cékla), sütőtök, teljes kiőrlésű pékáruk/tészta, gabonák/álgabonák (quinoa, árpa, hajdina, rizs, bulgur, stb.) és a hüvelyesek (lencse, csicseriborsó, bab). 
  • másik negyedén pedig legyen valamilyen fehérjeforrás: sovány húsok (például csirkemell), halak, sovány tejtermékek, tofu vagy az előző kategóriába is tartozó hüvelyesek. Gyomorégéses panaszok esetén kifejezetten fontos, hogy valamilyen zsírszegény fehérjeforrást válasszunk.

Mindezek mellé két fontos dolog:

  • Ne feledkezzünk meg pici mennyiségben a jó zsírforrásokról. Habár gyomorsav-túltengés és reflux esetén a zsíros ételeket valóban érdemes kerülni, azonban ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben ki kellene zárnunk őket, sőt: számos esszenciális zsírsav van, amelyekre hatalmas szüksége van a szervezetünknek, és jótékony hatással vannak a gyomorproblémákra is.
  • Az ízek! Sajnos sokszor, ha azt halljuk, hogy kerülendők a fűszeres ételek (gyomorégés esetén), akkor hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy ezután natúr és íztelen ételeken kellene élnünk. Pedig mi sem áll távolabb a valóságtól; a zöldfűszeres, fűszernövények és aromás fűszerek nagy részének használata abszolút megengedett: bazsalikom, petrezselyem, koriander, oregano, kakukkfű, majoranna jöhet. A mentával vagy a csípős fűszerekkel és hagymákkal viszont valóban érdemes óvatosan bánni.

Akár mi készítjük otthon, akár rendelünk vagy menzán étkezünk, a fentiek alapján könnyen össze tudunk olyan fogásokat állítani / válogatni, amikért a gyomrunk is hálás lesz.

Íme egy kiváló példa, azaz refluxbarát ebédötletünk receptvideóval:

 

RUKKOLAPESZTÓS CSIRKEMELLEL TÖLTÖTT ÉDESBURGONYA

Rukkolapesztós csirkemellel töltött édesburgonya

Hozzávalók (2 adag): 

  • 4 kisebb-közepes édesburgonya 
  • 1 nagyobb csirkemell
  • 1 csomag friss rukkola
  • Egy pici (30-40 g) parmezán sajt (ha problémát okoz, a sörélesztőpehely jól működhet helyette) 
  • 40 g fenyőmag 
  • 1-2 dl olívaolaj (ha érzékenyebb a gyomrunk, akkor az olívaolaj egy részét állag szerint helyettesíthetjük vízzel is)
  • Egy cserép friss bazsalikom
  • Só, bors
  • Opcionális: fokhagymapor (fokhagyma helyett)

Elkészítés: 

Az édesburgonyákat megmossuk. Egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük őket és egy kis olívaolajjal meglocsoljuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt megsütjük (akkor jó, ha már megpuhult). Szintén jól működik az is, ha hosszában félbevágjuk az édesburgonyákat és úgy sütjük meg őket (félbevágott felükkel felfelé). 

Amíg megsül az édesburgonya, addig elkészítjük a tépett csirkét és a pesztót. Előbbihez a csirkemelleket megfőzzük lobogó, forró vízben kb. 10 perc alatt, majd egy villával széttépkedjük

Tápláló és laktató ebéd: rukkolapesztós csirkével töltött édesburgonya

A  pesztóhoz egy aprítógépbe helyezzük a rukkolát, olívaolajat, sót, borsot, friss bazsalikomot, fenyőmagot és parmezán sajtot (plusz, ha szeretnénk, akkor fokhagymaport), majd krémesítjük. Állagtól és érzékenységtől függően plusz olívaolajjal vagy vízzel hígíthatjuk. 

Ha minden elkészült, akkor a csirkét és a pesztót összekeverjük, majd a megsült édesburgonyákba töltjük. Friss bazsalikommal és pár szem fenyőmaggal tálaljuk rukkolaágyon.

Az elkészítés megtekinthető az alábbi receptvideón is:

RECEPTEK

Reggeli quinoatál tükörtojással

REGGELI QUINOATÁL TÜKÖRTOJÁSSAL

Egy tápláló reggelivel nemcsak a napunk indulhat jól, de jól megválasztott alapanyagokkal a gyomorégést is megelőzhetjük.

TÁPLÁLÓ ÉS LAKTATÓ EBÉD: RUKKOLAPESZTÓS CSIRKÉVEL TÖLTÖTT ÉDESBURGONYA

TÁPLÁLÓ ÉS LAKTATÓ EBÉD: RUKKOLAPESZTÓS CSIRKÉVEL TÖLTÖTT ÉDESBURGONYA

Így állítsuk össze a főétkezéseket, ha gyomorégést és az ebéd utáni kómát is szeretnénk elkerülni. Tippek és receptvideó.

ÉDES ÉLET KEVESEBB GYOMORÉGÉSSEL: ÁFONYÁS-GRANOLÁS POHÁRKRÉM

ÉDES ÉLET KEVESEBB GYOMORÉGÉSSEL: ÁFONYÁS-GRANOLÁS POHÁRKRÉM

Refluxos panaszok esetén sem kell lemondanunk a finom desszertektől. Tippek, trükkök és receptvideó!

SZÍNES SZUPERVACSORA ESTI GYOMORÉGÉS NÉLKÜL: BUDDHA-TÁL

SZÍNES SZUPERVACSORA ESTI GYOMORÉGÉS NÉLKÜL: BUDDHA-TÁL

Ahogy az összes étkezésnél, úgy a vacsoránál is kiemelten fontos figyelni egyrészt az időzítésre, másrészt pedig az elfogyasztott ételek minőségére és mennyiségére. Tippek és recept.

KIHAGYHATATLAN KISÉTKEZÉS: KÜLÖNLEGES RÉPÁS MUFFIN DATOLYÁVAL ÉS MOGYORÓVAL

KIHAGYHATATLAN KISÉTKEZÉS: KÜLÖNLEGES RÉPÁS MUFFIN DATOLYÁVAL ÉS MOGYORÓVAL

Tippek és trükkök a tökéletes tízóraikhoz és uzsonnákhoz, amik segíthetnek gyomorégés esetén.

Ismerje meg a
RENNIE TERMÉKEKET

Rennie borsmenta rágótabletta

Rennie® Rágótabletta

A Rennie rágótabletta két természetes eredetű savközömbösítőt: kalcium-karbonátot és magnézium-karbonátot tartalmaz, amelyek a gyomorsavat vízzé és más természetes anyagokká alakítva semlegesítik. Hatásukat közvetlenül a gyomorban fejtik ki, a keletkezett anyagok kiürülnek a szervezetből.

Rennie cukormentes rágótabletta

Rennie® Cukormentes Rágótabletta

A Rennie Cukormentes Rágótabletta a szokásos gyorsasággal és hatásmechanizmussal enyhíti a gyomorégést és a refluxos panaszokat, de cukor nélkül készült azok számára, akiknek szüksége van cukorbevitelük rendszeres ellenőrzésére, vagy életvitelükből adódóan szeretnék kerülni a cukrot a mindennapokban.

Rennie narancs rágótabletta

Rennie® Narancs Rágótabletta

A mentol ízű tabletták frissítő alternatívája a gyomorégés és a refluxos panaszok kezelésére. A gyümölcsös ízű Rennie Narancs ugyanolyan gyors és hatékony megoldást nyújt a panaszokra, mint a Rennie termékcsalád többi tagja.

Mindig olvassa el a betegtájékoztatót. Ha panaszai súlyosak vagy 7 napon túl is fennállnak, konzultáljon orvossal vagy gyógyszerésszel. A gyógyszerek hatással lehetnek a magzat fejlődésére. Ha terhesség alatt gyógyszert szedne, minden esetben beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Rennie termékcsalád tagjai vény nélkül kapható gyógyszerek. A 2 perces hatáskezdet, 2 tabletta egyidejű bevétele esetén várható.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a
betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg
kezelőorvosát, gyógyszerészét!