Tippek a stressz leküzdéséhez: A LEGJOBB KIKAPCSOLÓDÁSI LEHETŐSÉGEK, AMELYEKRE MA IS SZAKÍTHAT IDŐT

A stressz jelentős mértékben hozzájárulhat a gyomorégés és a refluxos panaszok kialakulásához – ez pedig eggyel több ok arra, hogy megtanuljuk a stresszkezelés egészséges módjait.

A problémakezelés, a kikapcsolódás új módjainak felfedezésére szerencsére nem kell sok pénzt vagy időt áldozni: rengeteg dolog van, amelybe akár ma is belekezdhet, hogy csökkentse az életében lévő stresszt.

A Rennie csapata a leghatékonyabb feszültségcsökkentő módszerek közül mutat be néhányat.

1. MOZDULJON KI!

A stresszes helyzetek növelhetik a hormonok, például a kortizol és az adrenalin szintjét a szervezetben.

Régebben ez a folyamat egy túlélési mechanizmus volt, mely lehetővé tette a veszély felismerését, illetveaz "üss vagy fuss" vészreakció kiváltódását.

A 21. században azonban ritkán fordul elő olyan helyzet a mindennapokban, amikor ilyen erős fizikai stresszválaszra lenne szükség, ami még indokoltabbá teszi a felesleges stresszhormonok lebontását.

Nem kell kilométereket futnia, vagy órákat töltenie az edzőteremben, hogy megtapasztalja a mozgás előnyeit. Íme néhány egyszerű ötlet a feszültség enyhítésére.

Jóga: amint azt a tippjeink között máshol is olvashatta, a jóga igen jótékony hatású lehet, ha gyomorégésben szenved, és stresszoldó tulajdonságai is jól dokumentáltak.

Gyaloglás: már egy könnyed séta is alkalmas a stressz feloldására, segíti a felesleges energiák levezetését és a mindennapi gondoktól való fizikai elszakadást.

Súlyemelés: mindenfajta fizikai aktivitás endorfinokat ("boldogsághormonokat") szabadít fel, melyek segítenek a stressz elleni küzdelemben, de minél intenzívebb a tevékenység, annál fokozottabb az endorfintermelődés. A súlyzókkal végzett munka megterheli az izomrostokat, ami növeli a felszabadult endorfin mennyiségét, ez pedig csökkenti a feszültségérzést.

Practicing yoga can have a positive impact on both heartburn and stress.

2. ALUDJON ELEGET!

Az alváshiány sokunk számára lehet a stressz elsődleges oka.

Alakítson ki egy jó esti rutint, és elalvás előtt relaxáljon minél többet.

Ágybabújás előtt próbálja kiűzni a fejéből a napi stresszt: szánjon időt tévézésre, olvasásra, vagy cask csendes szemlélődésre. Tegye el azonban a mobiltelefont és a laptopot, mert ezek használata stimuláló hatású, és megnehezíti az elalvást.

Próbáljon meg minden este ugyanabban az időben lefeküdni, hogy teste és elméje egy kiszámítható esti rutinhoz szokjon hozzá, így Ön is könnyebben elalszik.

3. TÖLTSÖN IDŐT BARÁTAIVAL ÉS CSALÁDJÁVAL

Még ha fontos teendőinkről is mondunk le emiatt, közeli barátainkkal vagy családunkkal töltött idő nagyban segítheti a stresszoldást, esetleges aggodalmaink másokkal való megosztása felszabadító érzés lehet. Mások problémáit meghallgatva, segíthetünk rajtuk is, tudatosítva magunkban, hogy mindenki küzdhet nehézségekkel.

Azonban mint mindig, ha aggódik saját mentális vagy fizikai jólléte miatt, forduljon orvosához, és kérje ki véleményét a lehetséges további lépésekről.

TÜNETEK

Gyomorégés

Gyomorégés

A gyomorégés a mellkasban (a szegycsont mögött) kialakuló, majd onnan akár a torokig felfelé terjedő maró, égő érzés neve.

Savas felböfögés.

Savas felböfögés

A reflux vagy savas visszaáramlás a gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe, ami gyomorégéshez vezethet. Savas felböfögés esetén a torokig visszaáramlik a savas gyomortartalom, és ott okoz égő, csípő érzést és/vagy savas szájízt.

Gyomorégés terhesség alatt

Gyomorégés terhesség alatt

A gyomorégés igen gyakori panasz a terhesség során, különösen a harmadik trimeszterben. 3-ből 2 kismamát érint.*
*1 Weyermann M et al. Helicobacter pylori infection and the occurrence and severity of gastrointestinal symptoms during pregnancy Am J Obstet Gynecol 2003; 189: 526-31

Gyomorégés cukorbetegségben

Gyomorégés cukorbetegségben

A gyomorégés, a túlzott gyomorsav termelődés és a reflux gyakori panasz a cukorbetegek körében. Ennek több oka is lehet, például az elhízás vagy a károsodott gyomoridegek, amik következtében a lassabbá válik az emésztés, ezért refluxos tüneteket észlelhetünk.

Ismerje meg a
RENNIE TERMÉKEKET

Rennie® Cukormentes Rágótabletta

Rennie® Menthol Gyógyszeres Rágógumi

A Rennie Menthol egy cukormentes, mentaízű, 750 mg kalcium-karbonátot tartalmazó gyógyszeres rágógumi, ami a gyomorsav semlegesítésével enyhíti a gyomorégés tüneteit. A gyomorba kerülve azonnal hatni kezd és gyorsan enyhíti a gyomorégést, valamint a gyomorfájdalmat.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Rennie® Cukormentes Rágótabletta

Rennie® Cukormentes Rágótabletta

A Rennie Cukormentes Rágótabletta a szokásos gyorsasággal és hatásmechanizmussal enyhíti a gyomorégést és a refluxos panaszokat, de cukor nélkül készült azok számára, akiknek szüksége van cukorbevitelük rendszeres ellenőrzésére, vagy életvitelükből adódóan szeretnék kerülni a cukrot a mindennapokban.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Rennie® Rágótabletta

Rennie® Rágótabletta

A Rennie rágótabletta két természetes eredetű savközömbösítőt, kalciumkarbonátot és magnézium-karbonátot tartalmaz, amelyek a gyomorsavat vízzé és más természetes anyagokká alakítva semlegesítik. Hatásukat közvetlenül a gyomorban fejtik ki, a keletkezett anyagok kiürülnek a szervezetből.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Rennie® Narancs Rágótabletta

Rennie® Narancs Rágótabletta

A mentol ízű tabletták frissítő alternatívája a gyomorégés és a refluxos panaszok kezelésére. A gyümölcsös ízű Rennie Narancs ugyanolyan gyors és hatékony megoldást nyújt a panaszokra, mint a Rennie termékcsalád többi tagja.

Tudjon meg többet

Vásárolok

Mindig olvassa el a betegtájékoztatót. Ha panaszai súlyosak vagy 7 napon túl is fennállnak, konzultáljon orvossal vagy gyógyszerésszel. A gyógyszerek hatással lehetnek a magzat fejlődésére. Ha terhesség alatt gyógyszert szedne, minden esetben beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Rennie termékcsalád tagjai vény nélkül kapható gyógyszerek. 2 tabletta egyidejű bevétele esetén 40 másodperc alatt hatni kezd.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a
betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg
kezelőorvosát, gyógyszerészét!