A reflux és az emésztési zavarok közötti különbség

Van különbség a gyomorégés, a reflux és az emésztési zavarok között?

A gyomorégés, a reflux és az emésztési zavar kifejezéseket gyakran összekeverik, holott ezek eltérő fogalmak. Olvassa el ezt az útmutatót, hogy Ön is jobban megértse a különbségeket.

Reflux (savas visszaáramlás)

Chips és üdítő az asztalon

A savas visszaáramlás vagy reflux számos embert érint különböző mértékben.

A folyamat lényege, hogy a nyelőcső és a gyomor közötti alsó záróizom nem működik megfelelően, ezért a savas gyomortartalom vissza tud kerülni a nyelőcsőbe. Ez égő érzést okoz a gyomorban és a mellkasban a szegycsont mögött (gyomorégés), illetve savas felböfögés esetén a torokban is.
Gyomorégést azonban nem csak refluxbetegség okozhat, ilyen tünettel jár a túlzott mértékű gyomorsav termelődés is.

Az alkalomszerűen jelentkező gyomorégést és refluxos tüneteket általában a gyomorsavat semlegesítő (antacid) gyógyszerekkel, például a Rennie rágótablettával kezelik.

Ha az égő érzés és a fájdalom 7 napnál tovább fennáll, ajánlott orvoshoz fordulni.

Az emésztési zavar egy nagyobb tünetcsoport, aminek csak egy része a gyomorégés, a savas visszaáramlás és a savas felböfögés. Sokan egyenlőségjelet tesznek ezek közé, holott az emésztési zavarok közé tartoznak az alábbi, szintén étkezéssel összefüggően jelentkező panaszok is: puffadás, túlzott teltségérzet, émelygés, hasi fájdalom/görcsök, bélgázok túlzott termelődése.

Emésztési zavar

Az emésztési zavar a has felső részén (köldök felett) kellemetlen vagy fájdalmas érzésként (diszkomfort) jelentkezik. Többnyire a túl sok elfogyasztott étel okozza, de előidézheti stressz, terhesség, dohányzás vagy alkoholfogyasztás is.

Az emésztési zavar első tünete gyakran az evés utáni puffadásérzés. Előfordulhat még túlzott teltségérzet, hányinger, gyakori böfögés, bélgázok túlzott termelődése, hasi fájdalom/görcsök. Illetve, ahogy említettük, a gyomorégés és a savas vissszaáramlás is lehet emésztési zavar tünete.

A panaszok bármikor megjelenhetnek, de leggyakrabban közvetlenül étkezés után fordulnak elő.

Az emésztési zavarok oka gyakran a gyomorsav túltermelődése, ami érintkezve az emésztőrendszer falát belülről bélelő-védő nyálkahártyával károsítja azt, és égő érzést okoz.

A Rennie szedésével hamar enyhítheti a gyomorsav-túltermelődés és a reflux (savas visszaáramlás és -felböfögés) okozta kellemetlen panaszokat.

A Rennie a felesleges gyomorsavat vízzé és más természetes anyagokká alakítva semlegesíti, így enyhíti a diszkomfortérzést.

Amennyiben azonban egyéb emésztési zavaroktól - puffadás, túlzott teltségérzet, émelygés, hasi fájdalom/görcsök, bélgázok túlzott termelődése - szenved, úgy panaszainak enyhítésére nem a Rennie, hanem gyógynövényes készítményünk, az Iberogast alkalmas!

Az emésztési zavarok elleni küzdelem során a megfelelő életmód és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend segíthet csökkenteni annak valószínűségét, hogy a fent említett problémák bármelyike felmerüljön.

Ha a tünetek 7 napon túl is fennállnak vagy rendszeressé válnak, konzultáljon kezelőorvosával, hogy kivizsgálják panasza okait.

  • Reggeli útközben: könnyű, egészséges receptek és ötletek
  • Van különbség a gyomorégés, a reflux és az emésztési zavarok között?
  • Tippek a stressz leküzdésére
  • A gyomorégést kiváltó tényezők
Három egészséges, zöldsékegből és gyümölcsökből készült reggeli ital

Reggeli útközben: könnyű, egészséges receptek és ötletek

A reggelit a nap legfontosabb étkezésének tartják, sokan mégis gyakran kihagyjuk, mert inkább a szundi gombot nyomkodjuk, hogy még öt percet az ágyban tölthessünk.

De csak azért, mert a reggeleink inkább sietősek, mint nyugodtak, nem kell lemondanunk az egészséges reggeliről.

A Rennie csapata olyan reggeli fogásokkal készült, amelyeket egy pillanat alatt összedobhat, és felkaphat a munkába sietve...

Olvasson tovább
Nő gyomorégés miatt fájdalmasan  szorítja a mellkasát

Van különbség a gyomorégés, a reflux és az emésztési zavarok között?

A gyomorégés, a reflux és az emésztési zavar kifejezéseket gyakran összekeverik, holott ezek eltérő fogalmak. Összeállítottunk egy útmutatót, hogy Ön is jobban megértse a különbségeket.

Olvasson tovább
Fiatal pár sétál a napsütésben

Tippek a stressz leküzdésére

A stressz jelentős mértékben hozzájárulhat a gyomorégés és a refluxos panaszok kialakulásához – ez pedig eggyel több ok arra, hogy megtanuljuk a stresszkezelés egészséges módjait.

A problémakezelés, a kikapcsolódás új módjainak felfedezésére szerencsére nem kell sok pénzt vagy időt áldozni: rengeteg dolog van, amelybe akár ma is belekezdhet, hogy csökkentse az életében lévő stresszt.

A Rennie csapata a leghatékonyabb feszültségcsökkentő módszerek közül mutat be néhányat...

Olvasson tovább
Őrölt chili, chilipor és szárított chilipaprikák az asztalon

A gyomorégést kiváltó tényezők

A gyomorégés rendkívül kellemetlen panasz, ami Európában akár minden negyedik embert is érinthet.*

A gyomorégés, vagy savas visszaáramlás a mellkasban - a szegycsont mögött - érzett égő érzés, amit a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlása okoz.

Gyomorégés jelentkezhet étkezést követő szegycsonti égő érzés és/vagy savas, savanyú szájíz (a torok hátsó részén) képében is. Gyakran nap mint nap fogyasztott ételek váltják ki.

Olvasson tovább