Jógával a puffadás ellen

Győzze le jógával a puffadást

Könnyű túlenni magunkat, ha finomságok vesznek körül minket, és bár a Rennie segíthet a gyomorégés vagy a refluxos panaszok tüneteinek enyhítésében egy-egy bőséges étkezés után, a puffadásérzés elmulasztása nehezebb ügy.

Szerencsére van néhány alapvető módszer, ami segíthet ebben – a jóga például a kellemetlen emésztőszervi tünetek leküzdésének egyik legjobb módja.

Íme néhány egyszerűen kivitelezhető jógapóz, amelyek gyakorlása serkenti az emésztést, megsokszorozza energiáit így Ön még magabiztosabban szállhat szembe a puffadással...

Fekvő csavart póz (Supta Matsyendrasana)

Fekvő csavart póz (Supta Matsyendrasana)

Háton fekve húzza fel a jobb térdét a mellkasához, jobb karját nyújtsa ki a padlón, bal kezét helyezze a térdére, majd térdét óvatosan fordítsa keresztbe a testén, mindkét lapockát a padlón tartva.

Ebben a helyzetben vegyen öt-tíz alkalomal levegőt, majd ismételje meg a gyakorlatot a másik oldalon. Ez egy intenzív méregtelenítő hatású testcsavar, ami finoman átmasszírozza az emésztőrendszert.

Hőspóz (virászana)

Amellett, hogy ez a póz nagyszerűen nyújtja a négyfejű combizmot (a comb elülső részén elhelyezkedő izomcsoportot), valamint a lábszár és a boka izmait, a hosszú, nyújtott gerinccel és felsőtesttel történő ülés ideális körülményeket teremt az emésztéshez és a puffadás megszüntetéséhez. Ez a mozdulat speciális jógatéglával vagy egy feltekert takaró segítségével is elvégezhető, hogy fájós térdekkel is könnyen kivitelezhető legyen.

Hőspóz (virászana)

Macska-tehén póz

Macska-tehén póz

Ehhez a pózhoz négykézláb kell elhelyezkednie. Belégzéskor emelje meg a farokcsontot, és hasát a talajhoz közelítve homorítson, miközben lapockáit szorítsa egymáshoz. Kilégzéskor a padlót eltolva térjen vissza semleges helyzetbe, majd domborítsa hátát a mennyezet felé. Ismételje ezt a hullámszerű mozdulatot néhány lélegzetvételen keresztül. A macska-tehén póz csökkenti a puffadást, mivel gyakorlása közben összehúdik a hasi régió.

Egyéb megfontolnivalók

A jó technika és a megfelelő légzés elengedhetetlen a gyakorlatok valamennyi jótékony hatásának megtapasztalásához, és a sérülések elkerülését is elősegíti.

Kezdetben haladjon lassan, és ne erőltesse túl magát. Győződjön meg róla, hogy tisztában van az alapokkal, mielőtt továbblépne a haladóbb szintű mozdulatokra.

Ha nem teljesen biztos képességeiben, akkor forduljon tapasztalt jógaoktatóhoz , aki az Ön egyedi igényeire szabott tanácsokkal fogja tudni ellátni.

  • Reggeli útközben: könnyű, egészséges receptek és ötletek
  • Van különbség a gyomorégés, a reflux és az emésztési zavarok között?
  • Tippek a stressz leküzdésére
  • A gyomorégést kiváltó tényezők
Három egészséges, zöldsékegből és gyümölcsökből készült reggeli ital

Reggeli útközben: könnyű, egészséges receptek és ötletek

A reggelit a nap legfontosabb étkezésének tartják, sokan mégis gyakran kihagyjuk, mert inkább a szundi gombot nyomkodjuk, hogy még öt percet az ágyban tölthessünk.

De csak azért, mert a reggeleink inkább sietősek, mint nyugodtak, nem kell lemondanunk az egészséges reggeliről.

A Rennie csapata olyan reggeli fogásokkal készült, amelyeket egy pillanat alatt összedobhat, és felkaphat a munkába sietve...

Olvasson tovább
Nő gyomorégés miatt fájdalmasan  szorítja a mellkasát

Van különbség a gyomorégés, a reflux és az emésztési zavarok között?

A gyomorégés, a reflux és az emésztési zavar kifejezéseket gyakran összekeverik, holott ezek eltérő fogalmak. Összeállítottunk egy útmutatót, hogy Ön is jobban megértse a különbségeket.

Olvasson tovább
Fiatal pár sétál a napsütésben

Tippek a stressz leküzdésére

A stressz jelentős mértékben hozzájárulhat a gyomorégés és a refluxos panaszok kialakulásához – ez pedig eggyel több ok arra, hogy megtanuljuk a stresszkezelés egészséges módjait.

A problémakezelés, a kikapcsolódás új módjainak felfedezésére szerencsére nem kell sok pénzt vagy időt áldozni: rengeteg dolog van, amelybe akár ma is belekezdhet, hogy csökkentse az életében lévő stresszt.

A Rennie csapata a leghatékonyabb feszültségcsökkentő módszerek közül mutat be néhányat...

Olvasson tovább
Őrölt chili, chilipor és szárított chilipaprikák az asztalon

A gyomorégést kiváltó tényezők

A gyomorégés rendkívül kellemetlen panasz, ami Európában akár minden negyedik embert is érinthet.*

A gyomorégés, vagy savas visszaáramlás a mellkasban - a szegycsont mögött - érzett égő érzés, amit a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlása okoz.

Gyomorégés jelentkezhet étkezést követő szegycsonti égő érzés és/vagy savas, savanyú szájíz (a torok hátsó részén) képében is. Gyakran nap mint nap fogyasztott ételek váltják ki.

Olvasson tovább