A gyomorégés okozta égő érzést jelképező chilipaprikák

A gyomorégést kiváltó tényezők: melyik ételt mivel helyettesítsük, hogy megszűnjön a gyomorégés

A gyomorégés rendkívül kellemetlen panasz, ami Európában akár minden negyedik embert is érinthet.*

A gyomorégés, vagy savas visszaáramlás a mellkasban - a szegycsont mögött - érzett égő érzés, amit a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlása okoz.

Gyomorégés jelentkezhet étkezést követő szegycsonti égő érzés és/vagy savas, savanyú szájíz (a torok hátsó részén) képében is. Gyakran nap mint nap fogyasztott ételek váltják ki.

Az alábbiakban a gyomorégést leggyakrabban kiváltó ételek és alternatíváik listája található - ezekkel próbálhatja meg helyettesíteni őket, ha úgy gondolja, hogy panaszait ezek okozzák.

* El-Serag HB et al.: Update on the epidemiology of gastro-oesophageal reflux disease: a systematic review Gut 2014 June; 63(6): 871–880

Gyomorégést okozhat: fűszeres ételek

Annak ellenére, hogy a fűszeres ételek többnyire közkedveltek, a gyomorégéssel küzdőknek komoly problémát okozhatnak.

Bár sokan kedvelik az erős fűszerekkel, például curryvel, cayenne-i borssal, szerecsendióval vagy fahéjjal ízesített ételek fogyasztásakor tapasztalható melegérzetet, ezek kerülése nem feltétlenül jelenti azt, hogy ételeinek unalmasnak kell lennie.

Alternatíva: helyettesítse az erős fűszereket olyan fűszernövényekkel, amelyek markáns ízt adnak az ételnek, de nem hajlamosítanak annyira a gyomorégésre, mint a csípős, erős fűszerek.Ilyen például a bazsalikom, az oregánó, a kakukkfű és a gyömbér.

Gyomorégést okozhat: citrusfélék és gyümölcslevek

A citrusfélék és a gyümölcslevek fogyasztása szintén a gyomorégés leggyakoribb okai közé tartozik.

A citrom, a narancs és a paradicsom erősen savas, míg sok üdítőital citromsavat tartalmaz a savanykás íz érdekében.

Alternatíva: a savas italok vízzel vagy erősen hígított gyümölcspéppel való helyettesítése nemcsak a gyomorégést segíthet elkerülni, de fogzománca is hálás lesz érte.

A citrusféléknél kevésbé savas gyümölcsök, mint például az alma, a körte, a banán és a bogyós gyümölcsök szintén nagyszerű alternatívát jelenthetnek.

Szőlő, alma és virág

Gyomorégést okozhat: hagyma és fokhagyma

Sok hobbiszakács el sem tudja képzelni, hogy hagyma vagy fokhagyma nélkül főzzön – de nem is szükséges lemondani róluk.

Alternatíva: mind a hagyma, mind a fokhagyma szárított változata elérhető számos üzletben, és a friss növényhez hasonló ízt ad az ételeknek anélkül, hogy gyomorégést váltana ki.

Gyomorégést okozhat: olajban sült ételek

Az olajban sült, rántott ételek gyakran okoznak gyomorégést a magas zsírtartalom miatt.

Szerencsére ezeket az ételeket a legegyszerűbb helyettesíteni.

Alternatíva: az ételek elkészítésének rengeteg egyszerű és egészségesebb módja van: a sütőben sütés, a grillezés, a párolás vagy a pirítás kisebb valószínűséggel okoz gyomorégést, így ha legközelebb a serpenyőhöz nyúlna, jussanak eszébe az étek elkészítésének egyéb módjai is.

A magas zsírtartalmú ételek lelassíthatják a gyomor ürülését, ezáltal fokozzák a gyomorégés (savas visszaáramlás) kockázatát. Helyettük fogyaszthat sütőben sült, grillezett vagy párolt ételeket.

Ha mindezek ellenére gyomorégést tapasztal, akkor számíthat a Rennie segítségére. A Rennie gyors és hatékony megoldást nyújt a gyomorégésre és a refluxos tünetekre. A panaszok jelentkezésekor a Rennie gyorsan hatni kezd*, és enyhíti a fájdalmas tüneteket.

A Rennie savközömbösítő hatású, kalcium-karbonát és magnézium-karbonát tartalmú formulája gyorsan hat*: a feleslegesen termelődött gyomorsavat vízzé és más természetes anyagokká átalakítva semlegesíti, így segít megőrizni gyomra nyugalmát.

A Rennie közvetlenül a probléma okát, a gyomorsavat célozza meg, és fizikai úton hat, hatóanyagai nem jutnak be a vérkeringésbe.

*két tabletta egyidejű bevétele esetén 2 percen belül hatni kezd

  • Reggeli útközben: könnyű, egészséges receptek és ötletek
  • Van különbség a gyomorégés, a reflux és az emésztési zavarok között?
  • Tippek a stressz leküzdésére
  • A gyomorégést kiváltó tényezők
Három egészséges, zöldsékegből és gyümölcsökből készült reggeli ital

Reggeli útközben: könnyű, egészséges receptek és ötletek

A reggelit a nap legfontosabb étkezésének tartják, sokan mégis gyakran kihagyjuk, mert inkább a szundi gombot nyomkodjuk, hogy még öt percet az ágyban tölthessünk.

De csak azért, mert a reggeleink inkább sietősek, mint nyugodtak, nem kell lemondanunk az egészséges reggeliről.

A Rennie csapata olyan reggeli fogásokkal készült, amelyeket egy pillanat alatt összedobhat, és felkaphat a munkába sietve...

Olvasson tovább
Nő gyomorégés miatt fájdalmasan  szorítja a mellkasát

Van különbség a gyomorégés, a reflux és az emésztési zavarok között?

A gyomorégés, a reflux és az emésztési zavar kifejezéseket gyakran összekeverik, holott ezek eltérő fogalmak. Összeállítottunk egy útmutatót, hogy Ön is jobban megértse a különbségeket.

Olvasson tovább
Fiatal pár sétál a napsütésben

Tippek a stressz leküzdésére

A stressz jelentős mértékben hozzájárulhat a gyomorégés és a refluxos panaszok kialakulásához – ez pedig eggyel több ok arra, hogy megtanuljuk a stresszkezelés egészséges módjait.

A problémakezelés, a kikapcsolódás új módjainak felfedezésére szerencsére nem kell sok pénzt vagy időt áldozni: rengeteg dolog van, amelybe akár ma is belekezdhet, hogy csökkentse az életében lévő stresszt.

A Rennie csapata a leghatékonyabb feszültségcsökkentő módszerek közül mutat be néhányat...

Olvasson tovább
Őrölt chili, chilipor és szárított chilipaprikák az asztalon

A gyomorégést kiváltó tényezők

A gyomorégés rendkívül kellemetlen panasz, ami Európában akár minden negyedik embert is érinthet.*

A gyomorégés, vagy savas visszaáramlás a mellkasban - a szegycsont mögött - érzett égő érzés, amit a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlása okoz.

Gyomorégés jelentkezhet étkezést követő szegycsonti égő érzés és/vagy savas, savanyú szájíz (a torok hátsó részén) képében is. Gyakran nap mint nap fogyasztott ételek váltják ki.

Olvasson tovább