gyomorégés a terhesség alatt

Terhesség alatti gyomorégés

Miért alakul ki gyomorégés a terhesség alatt?
A terhesség alatti gyomorégés tünetei
A terhesség alatti gyomorégés kezelése
Tippek a terhesség alatti gyomorégés elkerülésére

Miért alakul ki gyomorégés a terhesség alatt?

A gyomorégés igen gyakori panasz a terhesség során, különösen a harmadik trimeszterben. 3-ből 2 kismamát érint.1 Ennek oka, hogy a terhesség alatt a szervezet olyan hormonokat termel, amelyek lelassíthatják az emésztést, és ellazíthatják a nyelőcső és a gyomor közötti záróizmot.

Ebből kifolyólag a gyomorsav nagyobb valószínűséggel szivárog a nyelőcsőbe, ami égő fájdalmat okoz a mellkas és a torok táján. A baba (és a méh) növekedésével a gyomorra nehezedő egyre nagyobb nyomás is nyelőcsőbe préselheti a savat.

Terhes nő és barátja fogják egymás kezét

Ne aggódjon, ez nem árt a babának, de Önnek rendkívül kellemetlen lehet. Panaszait enyhítheti a Rennie-vel, ami a terhesség alatt is szedhető az alkalmazási előírások betartása mellett*.

1 Weyermann M et al. Helicobacter pylori infection and the occurrence and severity of gastrointestinal symptoms during pregnancy Am J Obstet Gynecol 2003; 189: 526-31
* A gyógyszerek hatással lehetnek a magzat fejlődésére. Minden esetben beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha terhessége alatt gyógyszert kíván szedni.

A terhesség alatti gyomorégés tünetei

A terhesség alatti gyomorégés néhány tünete:

 • bordák mögötti fájdalom
 • összezsugorodott gyomor
 • égő érzés a mellkas táján és a torokban étkezések után
 • meleg, savanyú vagy sós váladék a torok hátsó részén
 • nyelési nehézségek

Amikor először terhes lettem, nem gondoltam volna, hogy ennyire szenvedek majd a gyomorégéstől. Néha nehéz folytatni a napi teendőimet.

A terhesség alatti gyomorégés kezelése

Mit szedhetek a terhesség alatti gyomorégés ellen?

Valamennyi Rennie termék használható a terhesség alatt (az alkalmazási előírásoknak megfelelő szedés mellett, illetve a nagy adagok hosszan tartó szedésének elkerülésével). A Rennie savközömbösítő hatású, kalcium-karbonát és magnézium-karbonát tartalmú formulája a feleslegesen termelődött gyomorsavat vízzé és más természetes, a szervezetből kiürülő anyagokká átalakítva gyorsan semlegesíti. Helyben, a gyomorban hat, nem szívódik fel a vérkeringésbe.

Gyümölcsök között válogató nő a piacon

Minden esetben beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha terhessége alatt gyógyszert kíván szedni. Mindig olvassa el a betegtájékoztatót. Ha panaszai súlyosak vagy 7 napon túl is fennállnak, konzultáljon kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Tippek a terhesség alatti gyomorégés elkerülésére

Az étkezések megfelelő időzítésével és ételei gondos megválasztásával minimálisra csökkenthető a terhesség alatti gyomorégés előfordulása:

 • Az ételek túl gyors elfogyasztása növeli a gyomorégés valószínűségét. Próbáljon meg lazítani és élvezni az étkezést.
 • Próbáljon meg naponta három-négy, több órás szünetekkel elfogyasztott fogás helyett öt vagy hat kisebb adagnyi ételt fogyasztani, hogy megakadályozza a gyomor túltelítődését és rekeszizomba türemkedését. Ha nem preferálja a kisebb adagokban történő étkezést, akkor próbálja meg a főétkezést ebédidőre tenni, a vacsorát pedig a lehető legkorábban elfogyasztani. Ezáltal bőséges idő áll majd rendelkezésre az étel gyomorból való távozására, és minimálisra csökken a lefekvéskor jelentkező savas reflux kockázata.
 • Próbáljon meg étkezés után egyenesen ülni, mert a fekvő pozíció kedvez a táplálék és a gyomorsav visszaáramlásának. Alvás közben a fej két-három párnával való alátámasztása is hasznos lehet a terhesség előrehaladtával.
 • Nem mindig könnyű megoldani, de a nyugalom és a stressz elkerülése elősegíti az emésztőrendszer problémamentes működését.
 • Ne igyon sokat étkezés közben, mert a sok folyadék felhígítja az emésztőnedveket, így azok veszítenek hatékonyságukból. Szervezetét inkább az étkezések között hidratálja vízfogyasztással.
 • A tünetek sajnos még akkor is jelentkezhetnek, ha megfogadja a terhesség alatti gyomorégés megelőzésére vonatkozó tanácsokat, ám ezek a szülés után a legtöbb nőnél megszűnnek.

Tudjon meg többet a gyomorégésről és a kezelési lehetőségekről

 • Reggeli útközben: könnyű, egészséges receptek és ötletek
 • Van különbség a gyomorégés, a reflux és az emésztési zavarok között?
 • Tippek a stressz leküzdésére
 • A gyomorégést kiváltó tényezők
Három egészséges, zöldsékegből és gyümölcsökből készült reggeli ital

Reggeli útközben: könnyű, egészséges receptek és ötletek

A reggelit a nap legfontosabb étkezésének tartják, sokan mégis gyakran kihagyjuk, mert inkább a szundi gombot nyomkodjuk, hogy még öt percet az ágyban tölthessünk.

De csak azért, mert a reggeleink inkább sietősek, mint nyugodtak, nem kell lemondanunk az egészséges reggeliről.

A Rennie csapata olyan reggeli fogásokkal készült, amelyeket egy pillanat alatt összedobhat, és felkaphat a munkába sietve...

Olvasson tovább
Nő gyomorégés miatt fájdalmasan szorítja a mellkasát

Van különbség a gyomorégés, a reflux és az emésztési zavarok között?

A gyomorégés, a reflux és az emésztési zavar kifejezéseket gyakran összekeverik, holott ezek eltérő fogalmak. Összeállítottunk egy útmutatót, hogy Ön is jobban megértse a különbségeket.

Olvasson tovább
Fiatal pár sétál a napsütésben

Tippek a stressz leküzdésére

A stressz jelentős mértékben hozzájárulhat a gyomorégés és a refluxos panaszok kialakulásához – ez pedig eggyel több ok arra, hogy megtanuljuk a stresszkezelés egészséges módjait.

A problémakezelés, a kikapcsolódás új módjainak felfedezésére szerencsére nem kell sok pénzt vagy időt áldozni: rengeteg dolog van, amelybe akár ma is belekezdhet, hogy csökkentse az életében lévő stresszt.

A Rennie csapata a leghatékonyabb feszültségcsökkentő módszerek közül mutat be néhányat...

Olvasson tovább
Őrölt chili, chilipor és szárított chilipaprikák az asztalon

A gyomorégést kiváltó tényezők

A gyomorégés rendkívül kellemetlen panasz, ami Európában akár minden negyedik embert is érinthet.*

A gyomorégés, vagy savas visszaáramlás a mellkasban - a szegycsont mögött - érzett égő érzés, amit a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlása okoz.

Gyomorégés jelentkezhet étkezést követő szegycsonti égő érzés és/vagy savas, savanyú szájíz (a torok hátsó részén) képében is. Gyakran nap mint nap fogyasztott ételek váltják ki.

Olvasson tovább