Férfi acid reflux okozta gyomorégés miatt a mellkasát szorítja

A reflux okai és tünetei

Mi a reflux?
Mik a reflux tünetei?
Mi okozza a refluxot?

Mi a reflux?

A reflux (vagy savas visszaáramlás, ami lehet felböfögés is) a gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlása, ami gyomorégést okozhat. A két kifejezést gyakran összekeverik, ám a savas visszaáramlás a gyomortartalom nyelőcsőbe (olykor a torokba, sőt akár a szájüregbe) való visszaszivárgásának (esetenként felböfögésének) folyamatát jelenti, a gyomorégés a fentiek következtében kialakuló kellemetlen érzés.

Ha gyakran szenved attól, hogy "feljön a sava", akkor elképzelhető, hogy refluxbetegsége van . A refluxbetegség, más néven gastroesophagealis reflux (gastroesophageal reflux disease, GERD). Többnyire nem súlyos betegség és Európában tízből legalább egy embert érint. Mindazonáltal a gyakori epizódok károsíthatják a nyelőcső nyálkahártyáját, ezért ilyen esetben mindenképpen beszéljen háziorvosával vagy gyógyszerészével.

Fűszeres curry és csípős chili az asztalon

Mik a reflux tünetei?

A reflux lehet fájdalommentes, de jelentkezhet az alábbi tünetekkel is:

 • Égő érzés a mellkasban (a szegycsont mögött) vagy a torokban, jellemzően étkezések után (gyomorégés)
 • Meleg, savanyú vagy sós váladék a torok hátsó részén (savas felböfögés)
 • Nyelési nehézségek
 • Nyomásérzés a szegycsont mögött
 • Puffadás, böfögés, csuklás
 • Rossz lehelet
 • Krónikus köhögés, torokkaparás

Ha késő este eszem, égő fájdalmat érzek a mellkasomban és a torkom hátsó részén

Mi okozza a refluxot?

Ott, ahol a nyelőcső a gyomorba nyílik (gyomorszáj) egy izomgyűrű található. Ez normális esetben a táplálék gyomorba érkezésekor kinyílik, majd záródik. Ha nem zár megfelelően, vagy túl gyakran kinyílik, akkor a savas gyomortartalom kijut a gyomorból.

A refluxos panaszokat rendszerint bizonyos ételek fogyasztása idézi elő. Az olajban sült vagy zsíros ételek, a magas zsírtartalmú húsok és a teljes tejből készült tejtermékek a záróizom ellazulását okozhatják. A koffeintartalmú italok, a kávé, az alkohol és a fűszeres ételek mind túlzott savtermelésre ösztönözhetik a gyomrot. A nagy adagok fogyasztása, a lefekvést közvetlenül megelőző étkezés, vagy az esti nassolás gyakran vezet refluxos tünetek kialakulásához.

A túlsúly hajlamossá tehet a gyomorégésre, mivel a fokozott hasüregi nyomás miatt étkezések után a záróizom kinyílhat.

Vannak, akiknél stresszhelyzetben súlyosbodnak a reflux tünetei.

A sav-visszaáramlást előidézheti a zárózom gyengeség és a gyomor túlzott savtermelése A rekeszsérv (hiatus hernia) is kockázati tényező: a rekeszizmon keletkezett résen keresztül a gyomor egyes részei a mellkasba türemkedhetnek, ami növeli a refluxos tünetek kialakulásának kockázatát.

Egyes fájdalomcsillapítók, izomlazítók, valamint néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer szintén okozhat refluxos tüneteket.

Hússzeletek vegyesen a grillen

Refluxos panaszai vannak? Olvassa el kezelési tippjeinket, melyek segítségével enyhítheti tüneteit!

 • Reggeli útközben: könnyű, egészséges receptek és ötletek
 • Van különbség a gyomorégés, a reflux és az emésztési zavarok között?
 • Tippek a stressz leküzdésére
 • A gyomorégést kiváltó tényezők
Három egészséges, zöldsékegből és gyümölcsökből készült reggeli ital

Reggeli útközben: könnyű, egészséges receptek és ötletek

A reggelit a nap legfontosabb étkezésének tartják, sokan mégis gyakran kihagyjuk, mert inkább a szundi gombot nyomkodjuk, hogy még öt percet az ágyban tölthessünk.

De csak azért, mert a reggeleink inkább sietősek, mint nyugodtak, nem kell lemondanunk az egészséges reggeliről.

A Rennie csapata olyan reggeli fogásokkal készült, amelyeket egy pillanat alatt összedobhat, és felkaphat a munkába sietve...

Olvasson tovább
Nő gyomorégés miatt fájdalmasan szorítja a mellkasát

Van különbség a gyomorégés, a reflux és az emésztési zavarok között?

A gyomorégés, a reflux és az emésztési zavar kifejezéseket gyakran összekeverik, holott ezek eltérő fogalmak. Összeállítottunk egy útmutatót, hogy Ön is jobban megértse a különbségeket.

Olvasson tovább
Fiatal pár sétál a napsütésben

Tippek a stressz leküzdésére

A stressz jelentős mértékben hozzájárulhat a gyomorégés és a refluxos panaszok kialakulásához – ez pedig eggyel több ok arra, hogy megtanuljuk a stresszkezelés egészséges módjait.

A problémakezelés, a kikapcsolódás új módjainak felfedezésére szerencsére nem kell sok pénzt vagy időt áldozni: rengeteg dolog van, amelybe akár ma is belekezdhet, hogy csökkentse az életében lévő stresszt.

A Rennie csapata a leghatékonyabb feszültségcsökkentő módszerek közül mutat be néhányat...

Olvasson tovább
Őrölt chili, chilipor és szárított chilipaprikák az asztalon

A gyomorégést kiváltó tényezők

A gyomorégés rendkívül kellemetlen panasz, ami Európában akár minden negyedik embert is érinthet.*

A gyomorégés, vagy savas visszaáramlás a mellkasban - a szegycsont mögött - érzett égő érzés, amit a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlása okoz.

Gyomorégés jelentkezhet étkezést követő szegycsonti égő érzés és/vagy savas, savanyú szájíz (a torok hátsó részén) képében is. Gyakran nap mint nap fogyasztott ételek váltják ki.

Olvasson tovább