A gyomorégés okozta égő érzést jelképező chilipaprikák

A gyomorégés okai és tünetei

Mi a gyomorégés?
Mi okozza a gyomorégést?
A gyomorégés kezelése

Mi a gyomorégés?

A gyomorégés a mellkasban (a szegycsont mögött) kialakuló, majd onnan akár a torokig felfelé terjedő maró, égő érzés, amit a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlása okoz.
Általában hullámokban tapasztalható, a gyomorszájon (gyomor és nyelőcső közötti záróizom) át a nyelőcsőbe fel/visszaáramló gyomorsav következményeként. Az égő érzés vagy fájdalom oka legtöbbször az, hogy a gyomorsav irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját.
A gyomorégés rendszerint étkezések után, lefekvéskor vagy éjjel jelentkezik, és több órán át fennállhat. Sokaknak okoz álmatlan éjszakákat, mivel a fekvő testhelyzet elősegíti a folyamatot, így fokozza a fájdalmat.
A gyomorégés a gastroesophagealis reflux betegség (GERD) egyik leggyakoribb tünete. A GERD nem súlyos betegség, Európában tízből legalább egy embernél előfordul. A visszatérő tünetek azonban károsíthatják a nyelőcső nyálkahártyáját, ezért ha kicsit is aggódik, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség alatt a gyomorégés gyakoribb lehet, mivel ilyenkor a test hormonálisan és fizikailag megváltozik. Ha szeretne többet megtudni a Rennie terhesség alatti alkalmazásáról, akkor látogasson el a terhesség alatti gyomorégéssel foglalkozó oldalunkra.

Melyek a gyomorégés tünetei?

A gyomorégés sokféleképpen jellemezhető:

  • Égő érzés a mellkasban vagy a torokban étkezések után
  • Meleg, savanyú vagy sós váladék a torok hátsó részén
  • Nyelési nehézségek
  • Nyomásérzés a szegycsont mögött

Úgy érzem, mintha lángolnának a belső szerveim.

Mi okozza a gyomorégést?

A gyomorégés igen gyakori panasz. Oka legtöbbször a savas visszaáramlás (reflux), vagyis az az állapot, amikor a gyomor-nyelőcső határon elhelyezkedő gyűrű alakú záróizom (gyomorszáj vagy latinul cardia) nem zár elég szorosan, vagy túl gyakran ellazul, így lehetővé válik a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe.

Munkaállomás: laptop, mobiltelefon és kávé

Egyes élelmiszerek különböző okokból kifolyólag növelhetik a gyomorégés valószínűségét. Az olajban sült vagy zsíros ételek, a magas zsírtartalmú húsok és a teljes tejből készült tejtermékek a záróizom ellazulását okozhatják. A koffeintartalmú italok, a kávé, az alkohol és a fűszeres ételek mind túlzott savtermelésre ösztönözhetik a gyomrot, és növelhetik a gyomorégés valószínűségét.

Vízcseppekkel borított csípős, piros chilipaprikák

Vannak, akik stresszhelyzetben tapasztalnak gyomorégést.

A túlsúly hajlamossá tehet a gyomorégésre, mivel a gyomrot terhelő fokozott nyomás miatt étkezések után a záróizom megnyílhat. Ezt akár szűk ruhák viselése is előidézheti.

Gyomorégés kínozza? Olvassa el kezelési tippjeinket, amelyek segítségével enyhítheti tüneteit!

  • Reggeli útközben: könnyű, egészséges receptek és ötletek
  • Van különbség a gyomorégés, a reflux és az emésztési zavarok között?
  • Tippek a stressz leküzdésére
  • A gyomorégést kiváltó tényezők
Három egészséges, zöldsékegből és gyümölcsökből készült reggeli ital

Reggeli útközben: könnyű, egészséges receptek és ötletek

A reggelit a nap legfontosabb étkezésének tartják, sokan mégis gyakran kihagyjuk, mert inkább a szundi gombot nyomkodjuk, hogy még öt percet az ágyban tölthessünk.

De csak azért, mert a reggeleink inkább sietősek, mint nyugodtak, nem kell lemondanunk az egészséges reggeliről.

A Rennie csapata olyan reggeli fogásokkal készült, amelyeket egy pillanat alatt összedobhat, és felkaphat a munkába sietve...

Olvasson tovább
Nő gyomorégés miatt fájdalmasan  szorítja a mellkasát

Van különbség a gyomorégés, a reflux és az emésztési zavarok között?

A gyomorégés, a reflux és az emésztési zavar kifejezéseket gyakran összekeverik, holott ezek eltérő fogalmak. Összeállítottunk egy útmutatót, hogy Ön is jobban megértse a különbségeket.

Olvasson tovább
Fiatal pár sétál a napsütésben

Tippek a stressz leküzdésére

A stressz jelentős mértékben hozzájárulhat a gyomorégés és a refluxos panaszok kialakulásához – ez pedig eggyel több ok arra, hogy megtanuljuk a stresszkezelés egészséges módjait.

A problémakezelés, a kikapcsolódás új módjainak felfedezésére szerencsére nem kell sok pénzt vagy időt áldozni: rengeteg dolog van, amelybe akár ma is belekezdhet, hogy csökkentse az életében lévő stresszt.

A Rennie csapata a leghatékonyabb feszültségcsökkentő módszerek közül mutat be néhányat...

Olvasson tovább
Őrölt chili, chilipor és szárított chilipaprikák az asztalon

A gyomorégést kiváltó tényezők

A gyomorégés rendkívül kellemetlen panasz, ami Európában akár minden negyedik embert is érinthet.*

A gyomorégés, vagy savas visszaáramlás a mellkasban - a szegycsont mögött - érzett égő érzés, amit a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlása okoz.

Gyomorégés jelentkezhet étkezést követő szegycsonti égő érzés és/vagy savas, savanyú szájíz (a torok hátsó részén) képében is. Gyakran nap mint nap fogyasztott ételek váltják ki.

Olvasson tovább